Boa constrictor imperator

"Honduras mainland"

 

Honduras is het een na grootste land van centraal Amerika. Het landschap bestaat grotendeels uit bergachtige gebieden en rivier achtige valleien en een smalle kustlijn. Het klimaat is vochtig en warm, dit gedurende het hele jaar door. De gemiddelde dag temperatuur ligt rond de 32 graden celsius. aan de kust loopt het regenseizoen van September tot Februari. In de binnenlanden is het over het algemeen droger en warmer. Het droge seizoen loopt hier van december tot Mei.

Vanaf 1980 zijn er regelmatig zendingen Boa's vanuit Honduras in de reptielenhobby terecht gekomen. Sinds 1989 is het land dicht voor de Boa export en is een zuivere Honduras boa lastig om te vinden. Honduras Boa's zijn een van de mooist natuurlijk gekleurde imperator lokaliteiten die er bestaan. De vaak roodbruine zadels en de oranje/ rode buiken die deze dieren vaak hebben maken het parels voor het oog om naar te kijken.

Honduras boa's behoren tot de echte dwerg boa's met een gemiddelde lengte voor de vrouwen van ongeveer 1 meter 60. In het wild worden er zelfs regelmatig drachtige vrouwen gevonden van 1 meter 20. de mannen blijven uiteraard iets kleiner. Zoals bij bijna alle dwerg boa varianten is het zo dat de Honduras dieren erg slank gebouwd zijn. In verhouding tot de lengte zou je ze dikker en steviger verwachten.

Ik heb een groepje dieren indirect afkomstig van het vaste land van Honduras. Ik verwacht in 2011 pas met deze dieren te kunnen kweken aangezien het dieren zijn die pas in 2007 geboren zijn. Mijn dieren hebben bijna allemaal een schitterende rood/ oranje buik wat oploopt naar de flanken. En het is erg indrukwekkend om te zien hoe de dieren smorgens en savonds van kleur kunnen verschillen. En ware kleuren parade!!