Boa constrictor ssp

Pastel

Nest 2007

 

Ik ben in het bezit van diverse pastel Boa's. Zowel mannen als vrouwen.

Pastel Boa's zijn 1 van de meest dubieuze en vage kleurmutaties onder de Boa's. Dit komt omdat een pastel Boa ontstaat door lijnkweek of door toevalligheid van mooie nakweek ui 2 "normale" Boa's  waar een pastel jong tussen kan zitten.

Het staat dus niet zo makkelijk genetisch vast als bijvoorbeeld een hypo boa of bijvoorbeeld een anery boa. Een pastel boa is afhankelijk van meerdere genen die het dier een pastel boa maken.

Wat maakt een Boa nou een Pastel Boa??  Het gaat vaak om een verminderde kleur zwart die het merendeel van de pastel Boa's in zich draagt. Ook de zadels van pastel boa's zit vaak nagenoeg geen zwart in. De zijschilden van pastel Boa's zijn vaak vervaagd. Daarnaast zijn het aantal zwarte stippen op pastel boa's ook vaak beduidend minder dan bij "normale" boa's.

Een bijkomend effect van het gereduceerde zwarte pigment is vaak het opkomen van de rood/ oranje kleur. Maar dit is echter niet bij alle pastels zo. En het wil dan ook niet zeggen dat als een boa anders van kleur is dat het geen pastel kan zijn.

Pastel Boa's zijn over het algemeen mooier dan "normale" boa's. Ze zijn vaak spectaculairder van kleur en door het verminderen van de zwarte stippen in het patroon zal bijvoorbeeld een verparing tussen een pastel x een hypo boa ook vaak mooiere jongen voortbrengen dan bijvoorbeeld een normale boa x een hypo boa.

Er zijn enkele "gevestigde" pastel lijnen bekend in de hobby. Onder andere de; Dutch pastel, Kubsch pastel en de euro pastel. Dit zijn pastel lijnen waarvan bekend is dat het genetisch sterke pastel lijnen zijn die sterk overerven. Dit wil dus zeggen dat een pastel afkomstig van een zogenoemde gevestigde lijn vaak meer pastel nakomelingen zal geven dan een pastelboa niet afkomstig van een gevestigde lijn. Dit is echter wel theorie en kan in de praktijk toch nog wel eens anders uitpakken.