Boa constrictor ssp
Rijk:
Animalia (Dieren)
Stam:
Chordata
(Chordadieren)
Klasse:
Reptilia
(Reptielen)
Orde:
Squamata
(Schub reptielen)
Onderorde:
Serpentes
(Slangen)
Familie:
Boidae
(Boa's en Pythons)
Onderfamilie:
Boinae
(Boa's)
Soort: Boa constrictor
Ondersoort: bij de Boa constrictor ssp is de ondersoort vaak niet voor 100% vast te stellen
De slangen waar het allemaal mee begonnen is voor mij.
Ik ben in september 2003 begonnnen met deze hobby. Dit gebeurde met de aanschaf van een jong koppel Boa constrictors. Dit omdat het een slang is die op aardig wat ruimte na, niet zo heel veel eisen stelt en vrij makkelijk te verzorgen is. En daarentegen is het karakter van een Boa constricor vaak ook vrij rustig (uitzonderingen daargelaten),
Wat betekent "s.s.p."
Ssp is de afkoring van sub species. Kort uitgelegd is een Boa constricor ssp een Boa constrictor waarvan de lokaliteit of de ondersoort niet meer te herleiden is. Dit is meestal het geval bij kruisingen tussen verschillende lokaliteiten Boa's. Of door bijvoorbeeld het kruisen tussen een Boa constrictor constrictor en een Boa constrictor imperator.
Het grootste deel van de in gevangenschap gehouden Boa's zijn niet meer zuiver van ondersoort of lokaliteit. Bijna alle Boa constrictor's ssp hebben vaak overwegend imperator bloed in zich zitten. Ze hebben hier dan vaak ook de uiterlijke kenmerken van. Echter zonder de volledige achtergrond van het dier te kennen is het nooit meer met 100% zekerheid vast te stellen of het dier direct of indirect uit een kruising van 2 ondersoorten of 2 lokaliteiten afkomstig is. Het dier kan er dus wel uitzien als een Boa constrictor imperator of Boa constrictor constrictor uit een bepaald gebied, maar hoeft dat dus zeker niet te zijn.
Het terrarium en de verzorging
Een Boa constrictor kan aardig groot worden. Lengte's van 2 meter 50 voor een vrouwtje zijn dan ook geen uitzondering. Mannetjes daarentegen blijven vaak wel een stukje kleiner en zijn ook minder massief. Maar hoe groot een Boa constrictor ssp precies zal worden kun je eigenlijk moeilijk zeggen bij de aanschaf. Dit is erg afhankelijk van de herkomst van de ouder dieren/ grootouder dieren en ga zo maar door. Verstandig is het dus als je een boa koopt waarvan de exacte herkomst (wat lokaliteit of ondersoort betreft) niet weet om te vragen naar het formaat van de ouderdieren. Zo heb je altijd een beetje een inschatting hoe groot de desbetreffende dieren zullen gaan worden.
De Boa constrictor is een slang die voorkomt in de tropische gebieden vanaf het midden van Zuid-Amerika tot en met het zuiden van Mexico. De Boa constrictor dient dan ook tropisch gehouden te worden. Dit wil zeggen en luchtvochtigheid van 60 tot 85 procent overdag. Het is dan ook van belang het terrarium regelmatig te sproeien. Zeker tijdens een vervellingspereode is het van groot belang om iedere dag het terrarium te bevochtigen om zo het vervellingproces te stimuleren.
De temperatuur dient gemiddeld rond de 28-32 graden te zijn. En in de meest koele hoek van het terrarium zo'n graad of 26. Onder de spot mag het daarentegen oplopen tot ongeveer 38 graden. Snachts mag de temperatuur zakken tot zo'n 20 -22 graden. Maar hou de temperatuur snachts bij voorkeur op 22 - 26 graden.
Een waterbak waar ze helemaal in kunnen om af en toe lekker in te baden is ook sterk aan te bevelen. Ik gebruik hiervoor plastik opbergboxen of afwas tijlen.
Bij de inrichting van het terrarium dient goed rekening gehouden te worden met wat voor formaat deze dieren kunnen bereiken. Ik heb mijn terrarium ingericht met een groot stuk hol boomschors. Dit dient tevens als schuilplaats indien ze hier behoefte aan hebben. Verder staan er een aantal stevige takken in het terrarium zodat ze lekker kunnen klimmen. Zorg dat deze takken goed stevig staan zodat niet het halve terrarium door deze dieren wordt afgebroken.
Als bodembedekking zijn meerdere opties mogelijk. Dit loopt uiteen van Bark (fijn en grof) beukensnippers of zelfs kranten. Ieder bodembedekker heeft wel zo zijn voor en zijn nadelen. Ook wegen deze voor en nadelen voor iedere persoon anders. Het is dus belangrijk om voor een bodembedekker te kiezen die ten eerste 100% geschikt is voor de boa en daarnaast ook nog eens aan je eigen wensen voldoet.
Wat foto's van mijn Boa's
Een Boa vrouwtje die net aan haar vervelling begint
Een Boa man die aan het genieten is van een volwassen rat.
Een Boa vrouw aan het zoeken naar haar eten, zo slim is ze niet...
En nog 1 van mijn mooie lichte man, waar echt een heel fijn patroon op zit.