Corallus caninus

Groene hondskopboa

 

Rijk:                             Animalia (Dieren)

Stam:                           Chordata (Chordadieren)

Klasse:                        Reptilia (Reptielen)

Orde:                            Squamata (Schub reptielen)

Onderorde:                 Serpentes (Slangen)

Familie:                        Boidae (Boa's en Pythons)

Onderfamilie:              Boinae (Boa's)

Geslacht:                     Corallus

Soort:                           Corallus caninus

    

 

 

Sinds april 2005 ben ik de trotse bezitter van 1.2 Corallus caninus. Het is nakweek varieërend in leeftijd van ongeveer 2 tot ongeveer 3 jaar oud.

In september 2005 is hier nog een koppel farmbred dieren aan toegevoegd om de toekomstige kweekplannen te stimuleren.

Het is een soort die je niet zo verschrikkelijk vaak in gevangenschap tegenkomt. Dit omdat het een van de lastigere slangen is om te houden. Daarnaast is er niet zo heel veel nakweek voor handen. Er zijn een aantal zaken waar je zeker goed op moet letten voor het houden van deze slangen.

Het is een slang die voorkomt in de regenwouden van noordelijk Zuid-Amerika. Hij leeft daar in de bomen en voed zich met in de bomen voorkomende vogels en knaagdieren. Het is een avond/ nachtactieve slang die overdag op zijn karaktristieke manier over een tak van de boom hangt te slapen.

Op de foto hieronder een foto van 1 van mijn mannen.

Er zijn zoals eerder gezegd een aantal zaken waar je bij het houden van een Corallus caninus goed op moet letten. Allereerst de temperatuur, temperaturen boven de 32 graden dienen vermeden te worden. Een constante tempeartuur boven de 32 graden heeft uitbraken van de prooi tot gevolg. Een temperatuur van 28 graden is ideaal voor deze dieren. Snachts licht de ideale temperatuur rond de 24 graden.

Een ander belangrijk punt is de luchtvochtigheid. Deze dient relatief hoog te zijn. Dit wil zeggen overdag boven de 65% (liefst nog wat hoger) en snachts rond de 90-100%.

Hieronder een afbeelding van 1 van mijn mannetjes.

Voer een Corallus caninus ook niet te groot. Hier is het spijsverteringsstelsel niet op gebouwd. Een prooi met ongeveer dezelfde omvang als die van het dikste punt van de slang is een goede prooi. Daarnaast is het ook nog van belang dat je het dier niet te vaak voert. Ook hier is het spijsverteringsstelsel niet op gebouwd. Het komt er op neer om jonge dieren 1 maal in de 10 dagen te voeren. Volwassen dieren kunnen zelfs 1 maal in de 3 of 4 weken gevoerd worden. 

Het terrarium dient relatief hoog te zijn. Dat wil zeggen minimaal 80 cm hoog. Ook dienen er een aantal horizontale takken in de bak aanwezig te zijn waar de Corallus caninus overheen kan hangen. Er dienen meerdere van deze horizontale takken aanwezig te zijn op verschillende hoogtes in de bak. Zo kan het dier zelf de ideale temperatuur kiezen door hoog of laag in de bak te gaan hangen. Het is van belang dat de ligtakken ongeveer een zelfde doorsnede hebben als het dikste punt van de slang.

Daarnaast is het van groot belang om de dieren niet in ruimtes te zetten waar veel mensen komen. Dit in verband met de stress die het voor de dieren kan meebrengen. Een Corallus caninus is hier erg gevoelig voor.

Hieronder een afbeelding van de kop van mijn grootste vrouw.

Mijn dieren en terraria

Ik heb mijn 2 mannen ieders apart gehuisvest in terrariums van 1 meter hoog 50 cm diep en 50 cm breed. Mijn 2 vrouwen zitten in 1 terrarium van  1 meter hoog 1 meter breed en 50 cm diep. De terrariums worden verwarmd doormiddel van een warmtekabel die aangesloten is op een thermostaat. Snachts kan ik zo een temperatuur creëren van 24 graden en overdag van 28 graden.

Hieronder een afbeelding van mijn kleinste vrouw.. de grotere vrouw licht er naast.

Mijn terrariums heb ik verder ingericht met horizontale pvc buizen waar de Corallus caninus overheen hangt. Ik heb gekozen voor pvc omdat dit het makkerlijkst schoon te houden is. Daarnaast is het ook nog eens makkerlijk om zo een ideale hoeveelheid en verdeling van de ligtaskken te maken zodat de slangen zelf hun ideale positie in de bak kunnen bepalen (hoog of laag). Ook is pvc in verschillende diktes te verkrijgen waardoor je makkerlijk een ideale dikte voor je slangen hebt. Op de foto's is nog te zien dat ik houten stokken gebruikte voor in m'n terrarium. Dit is achteraf geen goed idee geweest. Door de hoge vochtigheid in het terrarium zijn ze vrij snel gaan schimmelen. Maar ze zijn dus inmiddels vervangen.

Verder zitten in de terrariums nog diverse kunstplanten. Dit heb ik om 2 redenen gedaan. Ten eerste omdat je zo de natuurlijke omgeving van een Corallus caninus nabootst. Dit wil zeggen bovenin volop licht maar door het plaatsen van kunstplanten die het licht ook wat tegenhouden is het onderin wat donkerder. Ook kunnen ze onder de kunstplanten schuilen en hebben ze een plekje om zichtzelf terug te trekken. De tweede rede is dat het er natuurlijk en mooit uitziet.

Als bodembedekker gebruik ik kranten. Naar mijn mening de ideale bodembedekker voor deze dieren. Het is makkerlijk te verschonen en het dier kan in zijn terrarium blijven tijdens het verschonen wat ook vele malen mider stress oplevert, wat bij dergelijke dieren voor mij toch wel van groot belang is. Vaak hebben de dieren het niet eens door dat het verschoond wordt. Dit zal je met een bodem vol houtsnippers niet zo snel lukken.

Een foto van opzij van mijn grootste vrouw.