Het Paludarium
en gifkikkers
Rijk:
Animalia (Dieren)
Stam:
Chordata
(Chordadieren)
Klasse: Amphibia (Amfibiën)
Orde: Anura (Kikkers en Padden)
Familie: Dendrobatidae (Dendrobaten)
Geslacht: Dendrobates
Soort: Dendrobates tinctorius/ Dendrobates azurus/ Dendrobates leucomelas
Ik ben rond het voorjaar van 2004 geïnteresseerd geraakt in gifkikkers. Heb hier veel informatie over gezocht en overal veel geïnformeerd. Dit omdat bij het houden van gifkikkers heel wat andere dingen komen kijken als bij het houden van reptielen.
Uiteindelijk heb ik besloten een paludarium aan te schaffen. Het is een bak geworden van 1 meter breed bij 60 cm hoog en 50 cm diep.
Bij de inrichting heb ik wel wat hulp gehad van iemand die hier al meer ervaring mee heeft en dit al vele malen meer heeft gedaan.
Hier wat foto's van de opbouw van de bak
Hier nog zonder planten en alleen maar hout. Maar de waterval doet het iniedergeval. Ik sta links in de hoek toe te kijken.
En dit is de bak met de planten die er op de foto net een paar minuten in staan.
En zo ziet de bak er (november 2004) uit en staat dus inmiddels een maand of 5. De planten zijn zoals je kunt zien aardig gegroeid en ik moet dan ook met enige regelmaat het een en ander snoeien.
Waar moet je op letten bij het maken van een paludarium
Wat belangrijk is bij het inrichten van je paludarium is dat je weet wat voor kikkers/ amfibiën erin komen. Zijn dit meer bodembewondende soorten of zijn het soorten die graag klimmen. Hebben de dieren veel of weinig schuilgelegenheid nodig. En welke temperatuur/ vochtigheid hebben ze nodig.
Maar ook de verlichting van een paludarium is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel. Er is veel licht nodig om de planten te laten groeien. Lichtinstensiteit wordt uitgedrukt in lux, ofterwijl lumen. Bij de aanschaf van lampen voor je paludarium staat meestal op de verpakking aangegeven hoeveel lumen een bepaalde lamp afgeeft. Deze lumen nemen af naarmate ze verder van je plant vandaan hangen.
Veel gebruikte lampen voor in een paludarium die veel lumen afgeven zijn: Tl buizen en Pl lampen. Een Pl lamp is eigenlijk een opgevouwde Tl buis die enorm veel licht afgeeft maar veel minder plaats inneemt als een Tl buis. Natuurlijk zul je ook je temperatuur van je paludarium op pijl moeten houden. Dit kan doormiddel van warmte spots met een niet al te hoog wattage.
Indien het wattage van zo'n warmtelamp te hoog is verschroeien de planten die eronderstaan gegarandeerd. Ook is het niet goed voor de huid van een kikker als er een te sterke warmtelamp op de huid van de dieren gericht staat.
Van wezenlijk belang is ook dat je voor gifkikkers Uv lampen in je paludarium hangt. Dit hebben kikkers ook nodig om vitamine D3 aan te kunnen maken. Uv lampen zijn er zeer veel verschillende voor in paludaria. Er zijn geschikte UV Tl's Pl's en spaarlampen.
Bedenk ook wat je ongeveer voor planten
wilt hebben en hoeveel. En welk formaat de planten krijgen en of ze dan juist de hoogte
of juist de breedte in gaan groeien en of dit wel allemaal in je bak past. Je
ziet dit aan mijn foto's die hierboven staan. Toen mijn bak net
ingericht was zag het er nog wat kaal uit. Na ongeveer een half jaar is
alles erg hard gegroeid en is het hard nodig om alles zo af en toe is bij te
snoeien omdat anders mijn bak helemaal dicht groeit. Ook belangrijk is
het om te weten of die planten die je eventueel wilt dan juist heel
vochtig of toch wat droger moeten staan. Niet elke tropische plant houdt er
namelijk van om met z'n wortels in het water te staan.
TIP: de mensen die op beurzen tropische planten verkopen voor een paludarium kunnen je er ook heel veel info over geven. Ik zou als je er zelf niet uitkomt aan deze mensen advies vragen... als je voor jezelf van tevoren maar weet wat je ongeveer wilt.
De bodem van het paludarium is natuurlijk ook
van groot belang. De bodem van mijn paludarium is als volgt opbebouwd: onderin
een laag hydro korrels en daarbovenop schuin afgesneden blokken turf zodat het
van voor in het paludarium naar achter schuin afloopt.
Rechts achterin staat een pomp (tussen de hydro korrels) die als het ware het
water door de bak heen trekt. Het water loopt dus via de pop en de waterval
door het grind of de turfblokken en de hydro korrels waardoor het meeste vuil in
die substraten achter blijft. Hierdoor heb je eigenlijk het effect van een biologisch filter.
TIP: En let bij het gebruik van varenwortel goed op. Indien je dit voor je achter of zijwanden wilt gebruiken en je lijmt dit zelf vast in je paludarium zorg dan dat er tussen de platen 2 a 3 millimeter ruimte zit. Als varenwortel goed nat wordt gaat dit uitzetten. En als alles strak op elkaar gelijmd zit kan het zijn dat je paludarium uit elkaar barst of gaat scheuren.
De sproei-installatie
In een paludarium met gifkikkers is het van belang de luchtvochtigheid de gehele dag (en nacht) door hoog te houden. Dit is nog niet altijd even eenvoudig. Bij mij in het paludarium wordt de vochtigheid op pijl gehouden door een watervalletje en automatische een sproei-installatie.
Er zitten 2 sproeikoppen voorin de bak die 3 maal per dag de bak van een tropische regen voorzien. In de ochtend in de middag en in de avond. Dit is ook ideaal om je waterpijl in het paludarium constant op hetzelfde niveau te houden. Er verdampt namelijk nogal wat.
Hier een foto van de bak als de sproei-installatie aan staat
De bewoners
Geen echt paludarium zonder gifkikkers.
Zoals op bovenstaande foto's al een beetje te zien is zitten er in het paludarium ook enkele gifkikkers.
Het wordt bevolkt door 6 stuks Dendrobatus leucomelas, 3 stuks Dendrobatus azureus en 1 Dendrobatus tinctorius "maturi".
Ze doen het allemaal perfect en eten en groeien heel goed. Inmiddels hebben ze de "status" van volwassen kikker bijna bereikt en zullen dus als alles meezit ook gaan kweken.
Belangrijk bij het kweken van gifkikkers is dat er voldoende ei afzetmogelijkheden zijn voor de vrouwtjes. Indien er geen of te weinig afzetmogelijkheden voor de vrouwtjes kikkers zijn blijven zij met de eitjes in de buik rondlopen. Indien ze dit te lang volhoudt kan het vrouwtje hier zelfs aan overlijden.
Om dit te voorkomen staan er 5 verschillende leghuisjes in het paludatium opgesteld zodat alle vrouwelijke kikkers gelegenheid hebben hun eitjes op hun gemak af te zetten.