Boa constrictor imperator

"Hog Island"

Nakweek 2009

 

De zogenaamde "Hog island boa's" komen voor op de kleine eilandengroep "Cayos de Los Cochinos". Het is een eilanden groep wat ongeveer 15 kilometer ten noorden van de kust van Honduras ligt. Cayo Cochino grande is het grootste eiland en Cayo cochino pequeno het tweede en kleinste eiland. Op de laatstgenoemde wonen geen mensen, op Cayo cochino grande leven ongeveer 60 mensen. Beide eilanden zijn ongeveer 2 kilometer in doorsnede, erg klein dus. Het hoogste punt van beide eilanden is ongeveer 150 meter boven zeeniveau. Beide eilanden zijn bedekt met redelijk dicht begroeid Tropisch bos met een unieke flora en fauna specifiek voor deze eilanden.

Tussen 1979 en 1986 werden ongeveer 5000 Hog island boa's van deze kleine eilandengroep ge exporteert voor de dierenhandel. Je kunt je voorstellen dat dit voor een dergelijke kleine eilanden groep desastreuze gevolgen heeft voor de natuurlijke populatie. In 1993 is er onderzoek gedaan naar de Hog island boa's op de eilandengroep. Maar geen een exemplaar werd gevonden. Men dacht dat ze uitgestorven waren. Inmiddels weten biologen dat er een kleine groep Boa's het toch heeft gered en een nieuwe populatie aan het opstarten is. De omvang van deze populatie is tot nog toe niet bekend maar zal waarschijnlijk nooit groot genoeg zijn om een langdurige stabiele populatie te kunnen vormen. De Hog island boa zal dus naar grote waarschijnlijkheid afhankelijk zijn van raszuivere dieren in gevangenschap.

Hog island boa's komen redelijk wat voor in particuliere collecties. Echter zijn er grote verschillen in uiterlijk van deze dieren. er zijn Hog island boa's met ontzettend veel zwarte spikkels en er zijn dieren die heel erg licht zijn en waar nauwelijks zwart in te vinden is. Persoonlijk vind ik het bij Hog island boa's erg mooi als ze zo min mogelijk zwart bevatten. Dit is dan ook bij mijn koppel het geval. De man daar is geen zwart op te vinden (bijna wit). De vrouw een enkele verdwaalde stip. Beide dieren hebben wel een schitterende oranje staart (iets wat je lang niet bij alle Hog island boa's ziet). De kleur van een Hog island boa kan echt enorm variŽren van licht naar donkerder en weer terug. Ik denk dat Hog islands een van de meest spectaculaire kleurveranderingen kunnen laten zien op 1 dag dan menig andere boa lokaliteit.

De Hog island boa is een niet al te grote boa. Vrouwen kunnen kweken met een lengte van ongeveer 1 meter 50 en een leeftijd van 3 - 4 jaar. De maximale lengte bedraagt voor vrouwen ongeveer 1.80 meter en voor mannen 1.70.

Ik heb een schitterend koppel uit 2006 en verwacht hier in 2009 of 2010 mee te kunnen kweken.