Iguana iguana

"De groene leguaan"

 

Rijk:                             Animalia (Dieren)

Stam:                          Chordata (Chordadieren)

Klasse:                       Reptilia (Reptielen)

Orde:                           Squamata (Schub reptielen)

Onderorde:                Sauria (hagedissen)

Familie:                       Iguanidae (Leguanen)  

Onderfamillie:            Iguaninae (Leguanen) 

Geslacht:                    Iguana       

Soort:                          Iguana iguana

 

 

Ik heb in het verleden ook 2 groene leguanen gehad. Dit is wel een apart verhaal. Deze dieren zaten bij een kennis van mijn zusje waar ze het niet zo goed deden. Eigenlijk werden ze daar onder de verkeerde omstandigheden gehouden.

Dit kwam neer op: verkeerde lampen (geen UV), te lage luchtvochtigheid, verkeerd bodem materiaal en een te kleine bak.

Ik mocht ze gratis meenemen compleet met terrarium. Hier heb ik dan ook niet lang over na hoeven denken en ben ze meteen gaan halen.

Zo kwamen de dieren binnen, dit was de grootste van de 2. Het diertje is mager en heeft een groeiachterstand.

Vervolgens ben ik aan de slag gegaan en heb meteen een nieuw terrarium voor ze gemaakt. Een bak van 180 hoog 125 breed en 90 diep en ze deden het werkelijk perfect. Ze zaten onder UV en dat heeft al een super positieve invloed gehad op de dieren. Daarbij aten ze ook nog is hartstikke goed.

Ik kon goed zien dat beide dieren flink wat groei in te halen hadden. Dit omdat ze zijn bijna constant in vervelling zitten en erg hard groeien.

Na enkele weken van goede verzorging zag het dier op de eerste foto er zo uit:

Leguanen in het wild

De Iguana iguana (de gewone groene leguaan) komt voor in het Noorden en Oosten van Zuid-Amerika. En dan voornamelijk in tropische bossen vlakbij meertjes en rivieren. Daar leeft de groene leguaan in de boomtoppen of als ze nog jong zijn in de struiken. Ze voeden zich voornamelijk met bladeren, bloemen en vruchten.

Natuurlijke vijanden hebben volwassen groene leguanen niet veel. Maar ze hebben er wel enkele. Dit zijn grote wurgslangen zoals de Boa constrictor of de anaconda en krokodillen. Jongen dieren hebben echter flink wat meer natuurlijke vijanden. Vaak proberen ze hiervan weg te vluchten door zich vanuit de bomen in het water te laten vallen en van het gevaar weg te zwemmen.

Het terrarium en de verzorging

Gezien groene leguanen behoorlijke lengtes kunnen halen en graag klimmen is een groot terrarium natuurlijk een must. Een minimum maat van 2 x 2 x 1 meter (hoogte x breedte x diepte) is voor een trio volwassen leguanen (1 man en 2 vrouwen) dan ook wel een minimale maat waar rekening mee gehouden moet worden.

Het terrarium dient tropisch ingericht te worden met uiteraard veel klimgelegenheden en flinke boomstammen of takken. De temperatuur moet overdag zo'n 25 - 30 graden bedragen. Dit mag onder de spot oplopen tot ongeveer 40 graden. Snachts mag de temperatuur teruglopen tot zo'n 20-22 graden.

De luchtvochtigheid dient hoog te zijn. Overdag tussen de 55 en 80 % en snachts 85 tot 100 %. Het terrarium moet dan ook minimaal 1 maal per dag flink nat gesproeid worden. Ook een waterbak mag natuurlijk niet ontbreken. Hoewel groene leguanen in gevangenschap niet vaak in hun waterbak gaan liggen is het toch aan te raden een zo groot mogelijke waterbak te nemen. De temperatuur van het water moet zo'n 25 graden bedragen. Dit kan men bereiken door de waterbak onder een spot te zetten. Dit houd tevens de luchtvochtigheid op pijl.

 De bodembedekking kan bestaan uit beukensnippers, bark, boomschors snippers, kranten, kunstgras of zijl (linoleum en dergelijke). Gebruik in geen gevallen kleine steentjes en dergelijke materialen. Dit omdat leguanen graag aan het bodemmatriaal proeven en het dus ook weleens binnen krijgen. Wat bij dergelijke matrialen verstopping veroorzaakt.

Let bij het eventueel gebruik van kunstplanten op dat het stevige kunstplanten zijn of dat de leguanen er niet bij kunnen. Leguanen zullen zeker proberen van deze kunstplanten te eten. Het dient uiteraard voorkoment te worden dat ze dit binnen krijgen. Dit omdat dit serieuze verstoppingen kan veroorzaken met eventueel de dood tot gevolg.

In de natuur ligt een leguaan aardig wat uurtjes per dag te zonnebaden. Dit doet hij natuurlijk mede om zijn lichaamstemperatuur op pijl te houden. Maar ook om het nodige aan UV straling van de zon op te vangen. Dit heeft een groene leguaan nodig om vintamine D3 aan te maken. Het is dus van groot belang dat ook in het terrarium een UV lichtbron zit. Dit kan doormiddel van UV tl's en UV warmte spots (als de powersun van Zoo Med en de UV heat van T-Rex). Deze lampen kunnen 12 uur per dag blijven branden net als de normale lampen.

Een groene leguaan eet voornamelijk groente en fruit. Dit dient dan ook dagelijks in zeer varieërende porties gegeven te worden. Bepaalde groenten dienen in zeer beperkte maten aangeboden te worden. Dit zijn spinazie, rabarber, zuring en smeerwortel. Hier zitten stoffen in die de Groene leguaan niet teveel binnen mag krijgen. Er zijn eigenlijk weinig redenen om een groene leguaan dierlijk voedsel aan te bieden. Er zijn echter wel uitzonderingen. Jonge dieren en drachtige vrouwtjes mogen af en toe bijgevoed worden met sprinkhanen of muizen. Dit omdat deze dieren dan een verhoogde behoefte aan eiwitten hebben die ze dan binnenkrijgen door dit dierlijke voedsel.

Hoe ik mijn dieren heb gehouden

Ze hebben het hier goed naar hun zin gehad in een terrarium van 180 hoog 125 breed en 90 diep.

Er zatten 2 plateau's in het terrarium. Dit helpt ook goed om de takken en stammen in het terrarium stabiel tot bovenaan het terrarium te kunnen stapelen. Ook zijn de plateua's zeer geschikt om voedsel en water aan te bieden. Mijn leguanen komen eigenlijk zelden/ nooit op de grond en leven eigenlijk vanaf het laagste plateau tot aan de top van het terrarium. Als bodembedekking gebruik ik beukensnippers wat er natuurlijk uitziet en goed vocht vast houdt.

Als UV lamp gebruik ik een 160 watt powersun waar ze erg graag onder liggen. Ik heb dan ook voor ieder dier onderdezelfde lamp een zonneplek. Dit voorkomt onnodige strijd om dat ene plekje onder de lamp.

Hier een foto van beide dieren vlak voordat ze naar een ander goed tehuis gingen.