Boa constrictor

"Jungle"

Nest 2010

Jungle is een genetische patroon en kleurmutatie bij Boa constrictors en is voor het eerst gekweekt door de zweed Lars Brandle. De jungle waar het allemaal mee begon is door Lars Brandle aangeschaft via een zweedse dierentuin. Het dier had een opmerkelijk zigzag patroon. Lars kruiste deze uitzonderlijke boa met een normale boa en de uitkomst was verassend te noemen. Ongeveer de helft van het nest had aborantie in het patroon en was wat anders van kleur en contrast. Een nieuwe morph was geboren!!

Tegenwoordig is er bekend over jungle dat het zeer diverse en bizarre dingen doet met zowel het patroon als de kleur van een boa. De patronen van jungle's variŽren van zigzag tot gestreept en sommige dieren daar beperkt het gen zich enkel tot wat cirkeltjes binnen een zadel. Het is echter wel zo dat de dieren die het jungle gen in zich hebben extreem aparte dieren voort kunnen brengen.

De verandering van kleur is ook erg goed duidelijk als jungle wordt ingekweekt in andere kleurmutaties zoals: salmon of albino. De albino's en salmon's worden mooier, cleaner en contrastrijker van kleur... en kunnen uiteraard aborant getekend zijn.

Zijn alle aborant getekende Boa's dan jungle's? Nee.... dat is niet zo. Je ziet de term jungle vaak gekoppeld worden aan aborantie bij Boa's. Dit is onterecht! Jungle heeft niet per definitie iets te maken met aborantie. Een echte jungle profileert zich op meerdere gebieden en is afkomstig van de originele Zweedse lijn. Deze lijn is een bewezen lijn en doormiddel van kweek tussen 2 jungle's ontstaan mede super junge's. De super's zijn nog extremer van kleur en patroon dan de normale jungle's. Dus laat je niet misleiden door de term jungle op een normaal aborant getekend dier.

Jungle overerft co-dominant. Dit wil zeggen dat bij een verparing tussen een jungle en een normale boa de helft van de jongen jungle is. De verparing tussen een super jungle en een normale boa geeft 100% jungle's. De verparing tussen jungle x jungle geeft: 25% normaal, 25% super jungle en 50% jungle.

Ik heb een mannelijk dier gekweekt door Freek Nuyt in 2007. Het dier is erg clean!  Ik hoop hier in het voorjaar van 2009 mee te kunnen kweken. Het plan is dan om hem op een pastel salmon vrouw te zetten. De jongen die ik dan verwacht zijn:

25% Salmon Jungle

25% Jungle

25% Salmon

25% normaal

Mede door de extreme dingen die het kan doen met patroon en kleur plus het feit dat de combo's met albino en salmon/ hypo echt geweldig zijn maakt jungle tot een van de meest interessante morph's voor de toekomst!