Boa constrictor longicauda (Peru)

Langstaart boa/ Tumbes boa

Nest 2009

Nest 2012

Nest 2013

Nest 2014

 

De Boa constrictor longicauda is pas beschreven als officieel erkende ondersoort in 1991. De Boa constrictor longicauda ziet er duidelijk anders uit dan de iets zuidelijker voorkomende Boa constrictor ortonii en de noordelijker voorkomende Boa constrictor imperator. Daarnaast is het Tumbes gebied een erg afgesloten gebied (de golf van Guayaquill aan de noordkant, het Andes gebergte aan de oostkant, woestijn aan de zuidkant en de Pacifische oceaan aan de westkant), waardoor er uiteindelijk is besloten de Boa constrictor longicauda als op zichzelf staande ondersoort te classificeren. De naam longicauda betekent letterlijk "Lange staart".Zowel mannelijke als vrouwelijke longicauda's hebben erg lange staart (langer dan de gemiddelde Boa constrictor).

De Boa constrictor longicauda komt voor in het Tumbes gebergte in Noordwest Peru en een klein deel van zuidwest Equador. het Tumbes gebied is uniek in habitat. De kustlijn is begroeid met mangrove moerassen terwijl de berggebieden erg droog kunnen zijn in bepaalde tijden van het jaar. De zomer begint hier in december, het regenseizoen loopt van februari tot mei en de droge periode is zelfs van juni tot november. In de droge maanden vallen bladeren uit de bomen en wordt het bijna herfst achtig. de temperatuur kan zelfs terug lopen tot 12 -13 graden celcius, wat extreem koud is voor gebieden waar Boa constrictors voorkomen.

De boa constrictor longicauda is redelijk zeldzaam in de hobby. Peru en Equador hebben al erg lang ruzie over het gebied. Dit maakt het een gevaarlijk gebied om naartoe te gaan. Daarnaast is het door de Cites wetgeving ook verboden om uit het gebied nog dieren te exporteren. De reptielenhobby zal het dus moeten doen met de dieren die omstreeks 1991 in een aantal zendingen in de hobby terecht zijn gekomen. Helaas zijn zeer veel van deze dieren inmiddels gekruist met andere Boa constrictor ondersoorten waardoor het lastig is om 100% zuivere dieren te vinden. Ook onderzoek naar de natuurlijke leefwijze is door het politieke onstabiele klimaat nauwelijks mogelijk. Door lokale biologen wordt gesuggereerd dat het niet goed gaat met de natuurlijke populatie longicauda's. Deze dieren zullen waarschijnlijk in de toekomst afhankelijk zijn van verantwoorde raszuivere kwekers van deze ondersoort.

Het uiterlijk van deze dieren verschilt echt per individu. Niet 1 dier is het zelfde. Globale kenmerken zijn er zeker. De donkere tekening op lichaam en kop is kenmerkend voor deze ondersoort. Naarmate ze ouder worden wordt de kleur van deze dieren alleen nog maar donkerder en donkerder. Om dit goed weer te kunnen geven heb ik onderstaande foto's op datum gezet om zo een goede vergelijking te kunnen maken.

De Boa constrictor longicauda is een niet al te grote ondersoort. De gemiddelde maximale lengte van een vrouwelijke Boa constrictor longicauda ligt ronde de 2 meter. Mannen blijven iets kleiner.

Mijn vrouwtje is NK 2006 uit Amerika. Mijn man is uit 2007.

Ik verwacht in 2009 of 2010 pas met deze ondersoort te kunnen kweken. En ik hoop voor die tijd nog een koppel aan de collectie toe te kunnen voegen.

 

Foto's van 20-3-2006

 

 

Foto's van: 13-4-2006

 

Foto's van 7-6-2006

   

 

Foto's van 28-7-2006

   

 

Foto's van 31-10-2006

     

 

Foto's van 30-1-2007

   

 

Foto's van 24-9-2007

   

 

Foto's van 9-6-2008

 

 

Foto's man

Mannetje, aangeschaft mei 2007. Dit dier is een stuk jongen en kleiner dan de vrouw. Maar als je nu al ziet hoe ontzettend donker dit dier al is belooft dit een ontzettend prachtig dier te gaan worden (als het dat al niet is).

 

Foto's jongen 2009

Hieronder zal ik wat foto's gaan maken van 3 van de holdback jongen van het nest van bovenstaande ouders uit 2009.

 

December 2009