Pogona vitticeps
"de Baardagaam"
Rijk:
Animalia (Dieren)
Stam:
Chordata
(Chordadieren)
Klasse:
Reptilia
(Reptielen)
Orde:
Squamata
(Schub reptielen)
Onderorde:
Sauria
(hagedissen)
Familie:
Agamidae
(Agamen)
Geslacht: Pogona
Soort: Pogona vtticeps
Hier een stukje over de baardagamen van mijn vriendin. Voor meer foto's van deze dieren verwijs ik u door naar de foto pagina. Voor eventuele nakweek verwijs ik u door naar de nakweek pagina.
Het terrarium en de verzorging
Er zijn inmiddels zeer veel site's en fora waar je met werkelijk alle vragen over een baardagaam terecht kan. Ook staat er tot in detail vaak beschreven hoe deze dieren vaak het best gehouden kunnen worden. Ik zal dan ook wat korte en de belangrijkste informatie over een baardagaam neerzetten wat volgens mij van het grootste belang is om een baardagaam in een zo goed en natuurlijk mogelijke toestand te houden.
Ten eerste, het formaat van het terrarium. Dit dient voor een koppel toch wel 120 breed bij 60 diep en 60 hoog te zijn. Voor een trio (1 man en 2 vrouwen) ga je toch eerder richting 150 breed bij 60 hoog en 60 diep. Bij deze dieren geldt vooral het bodemoppervlak. Baardagamen staan er niet echt om bekend hele fanatieke klimmers te zijn al willen ze het wel eens doen.
De temperatuur in het terrarium dient onder de spot zo'n 40-45 graden te bedragen. En in de koelste hoek van het terrarium zo'n 26-28 graden. Een gemiddelde temperatuur in de bak van 28 - 32 graden in de rest van het terrarium.
Het geven van Uv licht is bij baardagamen ook van zeer groot belang. In de natuur ligt een baardagaam vaak ook uren te zonnen. Dit doet hij natuurlijk om op temperatuur te komen, maar ook om de Uv straling van de zon op te vangen. Die Uv starling heeft hij nodig om vitamine D3 in zijn lichaam aan te maken. Vitamine D3 zorgt ervoor dat er een evrbinding mogelijk is tussen de calcium en fosfor delen in de booten. Dit zorgt weer voor een sterk beendergestel bij baardagamen. Zorg dus dat er in het terrarium ALTIJD een bron van Uv licht aanwezig is. Dit kan zijn: een speciale TL balk, een speciale spaarlamp (deze dient wel horizontaal gemonteerd te worden) of een Uv warmtelamp zoals een powersun of een UV-Heat.
Als bodembedekking wordt zand gebruikt. Maar niet alle soorten zand komen hiervoor in aanmerking. Sommige soorten zand kunnen verstoppingen veroorzaken bij baardagamen indien ze dit binnen krijgen. Wat vaak gebruikt wordt is reptielenzand, speelzand, schelpenzand en calcizand.
De verdere inrichting dient woestijn tot steppe achtig te zijn. Met een paar grote stenen onder de lamp waar ze lekker op kunnen zonnen en een paar grote stukken hout waar ze wat op kunnen klimmen. Let wel op dat je de klim gelegenheden niet te hoog maakt. Want baardagamen zijn erg goeie klimmers maar op de weg naar beneden laten ze zich vaak gewoon vallen of ze springen.
Ook een waterbak dient in het terrarium niet te ontbreken. Hoewel baardagamen hagedissen zijn die voorkomen in de drogere gebieden van Australië willen ze toch ook wel eens wat drinken uit stilstaand water. Maar het is wel van groot belang dat er toch ongeveer 1 maal per 2 dagen gesproeid wordt in het terrarium. Baardagamen drinken vaak van de druppels die overal op liggen of die op hun kop terecht komen.
Baardagamen zijn van nature insecten eters. Dit dient dan ook het hoofdvoer te zijn (zeker als ze nog jong zijn). Naarmate ze ouder worden mogen ze geleidelijk steeds meer groenvoer en fruit gaan eten. Als ze volwassen zijn mag dit zelfs 60% groenvoer en fruit en 40 % insecten zijn. Voer jonge dieren wel dagelijks insecten.
Als insectenvoer is eigenlijk alles wel geschikt. Bijvoorbeeld: wasmotlarven, moriowormen, buffalowormen, kakkerlakken, redrunners, krekels en sprinkhanen. Voor uiteraard naar persoonlijke voorkeur maar zorg voor voldoende afwisseling van insecten. Ook mag als de baardagamen wat groter zijn zo af en toe een klein muisje gegeven worden.
Al het voedsel dient uiteraard goed gesupplementeerd te worden met een vitamine en calcium preparaat. Zelf gebruiken wij hiervoor Miner-all en Nekton-MSA. 2 Redelijk overlappende producten maar ieders toch met een wat andere samenstelling zodat een ideale verhouding aan vitaminen en calcium preparatuur wordt gegeven.