Python reticulatus

 de Netpython

 

Rijk:                             Animalia (Dieren)

Stam:                           Chordata (Chordadieren)

Klasse:                        Reptilia (Reptielen)

Orde:                            Squamata (Schub reptielen)

Onderorde:                 Serpentes (Slangen)

Familie:                        Boidae (Boa's en Pythons)

Onderfamilie:              pythonidae (Pythons)

Geslacht:                     Python

Soort:                           Python reticulatus

Ondersoort:                reticulatus/ sapturai/ jampeanus

 

Foto: Python reticulatus "white calico" Foto gemaakt door mijzelf bij terrariumspeciaalzaak De Kameleon in Tilburg.

 

Sinds september 2004 ben ik door de aanschaf van een koppel netpythons verliefd geworden op deze soort. De grote variatie in de verschillende localiteiten en de prachtige patronen en kleuren maakt het voor mij de aller mooiste python die er bestaat.

Maar de netpython heeft de schijn nogal tegen. Horrorverhalen van netpythons van 10 meter + en ontzettend agressief schrikken veel mensen af. Of dit terecht of onterecht is laat ik in het midden. Ik kan enkel wat meer uitleg geven over de verschillende lokaliteiten netpythons die ik gehouden heb of nog steeds houd. Ik hoop zo wat mensen van gedachten te kunnen veranderen en deze dieren in de hobby wat populairder te kunnen maken dan dat ze al zijn.

Veel netpythons die in Europa worden aangeboden zijn import dieren of nakweek uit import dieren. Dit heeft als voordeel dat je nog met redlijk zuivere lokaliteiten te maken hebt en zo dus wat meer te weten kan komen over het formaat wat deze lokaliteiten kunnen halen.

Foto: Python reticulatus sapturai (Seleyar retic, ook wel "golden" retic genoemd)

Lokaliteiten en formaten

Lang niet alle netpythons worden per definitie groot (6 meter en meer). 

Een feit is dat er op 24000 verschillende eilanden Netpythons voorkomen en dat er vele soorten zijn die nog niet officieel erkend/ ontdekt zijn. Al deze eilandvormen kunnen anders van uiterlijk zijn en verschillende formaten bereiken.

Je hebt netpythons die erg groot kunnen worden (6 meter tot en met 10 meter). Dit zijn dieren afkomstig van: Sumatra, Sulawesi/ makasar en Borneo.

Er zijn ook netpythons die een groot middel formaat halen (4 tot en met 7 meter). Dit zijn dieren afkomstig van: Java, Ambon, Buru en Ceram

Ook zijn er netpythons die een klein middel formaat halen (3 tot en met 4.5 meter). Dit zijn dieren afkomstig van: Bali, Seleyar, Buton en Tanahjampea.

En dan komen we aan bij de kleinste groep netpythons. Deze dieren hebben een volwassen lengte van ongeveer 2 meter tot en met 3 meter. Dit noemt men echte dwergen en Super dwergen. Dit zijn dieren afkomstig van onderandere: Madu (Honey island), Kayuadi, kalaotoa, Kalao en veel meer kleine eilanden behorend tot de "Sunda Island" groep.

Foto: Python reticulatus (Bali Yellow Head)

De dwerg en super dwerg retic's

De echte dwerg netpyhons vallen onder een eigen ondersoort. deze ondersoort is Python reticulatus jampeanus. Dit is dus een verzamelnaam van de tot nu toe erkende dwergsoorten die bekend zijn onder de netpythons, welteverstaan: Jampea, Kalaotoa en Kayuadi... deze ondersoortnaam hebben ze in 2002 gehad. Of de rest van de eilanden behorend tot de Sunda Island groep ook onder deze ondersoort valt is mij niet voor 100% bekend.

 

Dit zijn dieren afkomstig van  verschillende eilanden en worden allen niet veel groter dan een meter of 2.5 - 3, uitzondering is de Jampea waarvan de vrouwtjes de 4 meter toch wel kunnen halen. Uiterlijke kenmerken verschillen per eiland en ook nog is per individu. Over het algemeen heb je wel wat kenmerken waar je je aan vast kunt houden bij het herkennen van dwerg reptic's. Dwergen zijn vaak een stuk fijner getekend. Zeg maar een patroon met hele dunne lijnen. Ook zijn de kleuren van de meeste dwerg retic's niet echt spectaculair (vooral de dieren afkomstig van Kayuadi zijn erg donker). Maar het blijft over het algemeen vrij lastig om te zeggen hoe je zo'n dier herkend. Een duidelijk kenmerk waar je ze wel aan kunt herkennen is het formaat. Na ongeveer een jaar zal een normale netpython (van bijvoorbeeld Sumatra of Sulawesi) een lengte hebben die rond de 2 meter 50 - 3 meter ligt. De 3 bekende dwergvormen zijn na een jaar een stuk kleiner en zullen niet veel groter dan een meter zijn. Ook hoop ik doormiddel van de diverse foto's op deze site wat meer duidelijkheid te kunnen geven over het herkennen van verschillende lokaliteiten netpythons.

 

Foto: Super dwarf retic (vermoedelijk Honey island (Madu))

 

 

Ook is er een vrij nieuwe dwergvorm, namelijk de Super dwarf, de herkomst van dit dier is tot op heden nog niet bekend bij reptielenhouders of importeurs. De mensen die deze dieren vangen willen de herkomst van deze dieren geheim houden om concurrentie te voorkomen. De herkomst van de superdwarf  zal waarschijnlijk in de buurt liggen van de Sunda Islands. Dit is een eilandengroep van betrekkelijk kleine eilanden ten zuidwesten van Sulawesi. Deze eilandengroep is tevens het leefgebied van de Jampea, Kalaotoa en Kayuadi.

De superdwarf bereikt een uiteindelijke lengte van zo’n meter of 2 en is dus absoluut de kleinste Netpython soort die tot op heden bekend is. En weegt bij het uitkomen uit het ei slechts een gram of 30.

 

Foto: Super dwarf retic (Lokaliteit onbekend)

 

 

Het terrarium en de verzorging

De Netpython is een tropisch dier die voorkomt in de regenwouden van Zuid-oost Azië. Om precies te zijn in Birma, Thailand en op veel van de eilanden van Indonesië.

In het terrarium dient dan ook een topisch klimaat te heersen. Dit wil zeggen een vrij hoge luchtvochtigheid van zo'n 70 - 80 procent overdag en oplopend van 90-100 procent voor de nacht. Zorg er wel voor dat er iniedergeval ook een droger stuk in je terrarium te vinden is. En een waterbak waar ze lekker in kunnen baden is eigenlijk wel een must.

De temperatuur dient uiteraard ook tropisch te zijn. Dit wil zeggen: minimaal 26 graden in de koudste hoek van het terra en maximaal zo'n 38 graden onder de spot. En een gemiddelde temperatuur van zo'n 28-32 graden in de bak.

Zeker jongere Netpyhons klimmen graag. houd daar met het formaat van het terrarium ook rekening mee.

Foto: Python reticulatus (Java)

Als bodembedekker zijn er vele soorten geschikt. Belangrijk is wel dat het goed vocht vasthoud zodat het terrarium na het sproeien nog enige tijd goed vochtig blijft. Welk bodemmateriaal het beste is heeft natuurlijk ook te maken met persoonlijke voorkeur. Ik gebruik zelf beukensnippers en heb hier goede ervaringen mee.

Ik voer mijn  Netpythons ongeveer 1 maal in de 2 weken.  Als de dieren in vervelling liggen krijgen ze uiteraard niet te eten. Dus dan wil er wel eens 3 weken tussen zitten. Ik heb dit voederschema gekozen omdat vervetting door overvoeren een bekend maar vaak onderschat probleem is bij Boa's en Pythons. 

Mijn plannen met deze dieren

Er zijn inmiddels verschillende kleur en patroonmutaties van Netpyhons te vinden. vooral in Amerika is het een ontzettende hype om netpythons te houden. Echter veel van deze kleur en patroon mutaties zijn gevormd met netpythons die redelijk groot worden. Denk dan aan formaten van een meter of 6 - 8. Nu is het zo dat ze in Amerika ruimte genoeg hebben... maar wij hier in Nederland ruimte tekort. het is dus voor zeer weinige weggelegd een mooie netpython collectie op te bouwen zonder in een klein kasteel te wonen.

Foto: Python reticulatus Super dwarf (Honey island (Madu)) net verveld

De dwerg en super dwerg netpythons moeten hier uitkomst gaan bieden. Door verschillende dwergvormen in de grotere kleurmutaties te kruisen krijg je schitterende gekleurde netpythons die nog een handelbaar formaat krijgen ook. In Amerika wordt hier al redelijk wat mee gedaan. In Europa echter nog niet zo heel veel. Ik wil in de toekomst allereerst gaan kweken met de Dwergen en Super dwerg netpythons die ik zelf heb. Daarna wil ik overgaan op wat kleur en patroonmutaties onder de dwergen. Denk dan bijvoorbeeld aan een Tiger Retic, een Super tiger retic, een calico retic of een albino retic. En dit allemaal in een wat kleinere verpakking (een meter of 3 - 4).

Foto: Super dwarf retic met een erg apart patroon

 

Foto: Schitterende super dwarf met prachtige kleuren. Lokaliteit onbekend. Vermoedelijk Honey island (Madu)

 

Foto:  Python reticulatus sapturai (seleyar retic)

 

Foto: Bali yellow head. Op de foto is goed te zien waarom ze Yellow Head genoemd worden!