Boa constrictor imperator

Nicaragua (T+ Albino)

 

Nicaragua is een van de grotere Centraal Amerikaanse landen ten noorden van Costa-Rica en ten zuiden van Honduras. Het land bestaat uit het bergachtige westen en het moerassige oosten. In het Oosten komen de meeste Boa's voor. Zowel op het vaste land als op enkele eilanden voor de kust. de meeste in de hobby aanwezige Nicaragua boa's komen van "farms" af uit Nicaragua zelf. Enkele duizenden Boa's worden ieder jaar naar voornamelijk de VS geëxporteerd waar ze vaak in particuliere collecties terechtkomen.

Mede het handzame formaat van de Nicaragua Boa, een lengte van ongeveer 1 meter 50 en een volwassen gewicht voor de vrouwen van ongeveer 1500 - 2500 gram. En het mooie uiterlijk maakt het tot een populaire slang voor hobbyisten. De mannen blijven nog een stuk kleiner en slanker en zullen volwassen de kilo net gaan halen.

Inmiddels zijn er redelijk wat patroon en kleurvariaties van zuivere Nicaragua boa's te verkrijgen. In europa zie je ze nog niet zoveel maar in Amerika wordt er wel al het een en ander mee geweekt. Zo zijn er onderandere: Hypo's en super Hypo's, Anery's type 1 en 2, T+ albino's, motley's en gestreepte dieren. Kortom een kleurenarsenaal waar redelijk wat mee gecombineerd kan worden. En daarnaast kunnen de dieren op die manier toch nog zuiver (op lokaliteit) gehouden en gekweekt worden ook. Kortom een Boa lokaliteit voor de toekomst!

Ik ben in het bezit van een Koppel zuivere Boa constrictor imperator Nicaragua T+ albino’s. Gekweekt in 2007 door Tom Burke. 

De T+ albino Nicaragua boa is in mijn ogen een van de meeste mooi gekleurde Boa morph’s die er bestaan. 

T+ refereert naar het Enzym Tyrosinase. Tyrosinase zorgt voor de productie van melanine in het dier. En melanine zorgt weer voor de donkere kleuring in de Boa. 

Bij T- albino boa’s (De bekende albino Sharp en Kahl lijn) is het Enzym Terosynase NIET aanwezig waardoor er geen melanine in het lichaam wordt aangemaakt en er dus totaal geen donker pigment in een dier voorkomt (de normale albino’s dus). 

Bij T+ albino’s wordt de Tyrosinase wel aangemaakt maar de toegang tot de aanmaak van melanine is geblokkeerd waardoor er dus alle ingrediënten aanwezig zijn voor een normale uitziende boa alleen mengen deze enzymen zich niet om het in het uiterlijk kenbaar te maken. Echter is het wel zo dat er enige vorm van melanine tot uiting komt in het dier waardoor er toch wat donkere pigmenten in het dier naar boven komen. 

Kort gezegd, de T+ albino Nicaragua boa’s zijn een lust voor het oog met de paarse en roze accenten die deze dieren hebben en ook behouden op latere leeftijd. Het leuke is ook dat dit dieren zijn afkomstig van de Nicaragua lokaliteit (100% zuiver) en dus een heel leuk project kunnen gaan vormen met de rest van de Nicaragua kleurmutaties die reeds in mijn bezit zijn.