Mijn kamer

Ik heb een speciale kamer met alleen maar Boa constrictor's. In deze kamer heb ik verschillende rack's en terraria staan voor de verschillende formaten boa's. Alle boa's zitten individueel gehuisvest. Er zitten alleen meerdere dieren bij elkaar tijdens de paartijd. Het individueel huisvesten van dieren geeft meer controle per dier. Ook is het met voeren een stuk eenvoudiger.

Mijn kamer is in de normale / warme maanden verwarmd tot c.a. 27 graden. In de wintermaanden is de kamer rond de 24-25 graden. De rest van de verwarming wordt gedaan door warmtematten en warmte kabels die zich onder de terraria / curvers bevinden. Deze worden aangestuurd door verschillende thermostaten met dag en nacht functie!

Ook staat er c.a. 12 uur per dag een ventilator aan op de kamer om een goede luchtcirculatie te krijgen. En is er voldoende ventilatie met buiten om verse lucht binnen te krijgen.

Mijn volwassen vrouwen en grotere mannen zitten in herptek terraria van 120 x 70 x 35 cm. Deze zijn voorzien van een schuilplaats (op onderstaande foto's nog niet aanwezig) en een waterbak waar ze in kunnen liggen. De waterbak staat bij mij altijd aan de koele zijde van het terrarium en de schuilplek aan de warme zijde van het terrarium. Ook zijn de heptek terraria voorzien van led inbouw verlichting.

 

De kleinere mannen zitten in Herptek terraria van 90 x 60 x 35 CM. Ook deze zijn voorzien van een schuilplek en een waterbak waar ze in kunnen liggen.


Ook heb ik wat racks met diverse maten bakken: 90 x 50 x 18 / 70 x 50 x 18 / 45 x 50 x 18. Dit is groot genoeg voor dieren vanaf c.a. 1 jaar oud tot kleine volwassen mannen die er permanent in kunnen. Ook deze bakken zijn voorzien van een schuilplaats en een waterbak waar de dieren volledig in kunnen.

 

De jonge dieren (tot 1 jaar) heb ik een rack voor met bakken van c.a. 40 x 20 x 15 cm. Ook in deze bakken zit een schuilplaats en een waterbak waar ze volledig in kunnen.

Pas geboren dieren gaan individueel in een rack met grote braplast bakken. Ook in deze bakjes staat een schuilplek en een waterbakje waar ze in kunnen!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe ik mijn dieren 10-15 jaar geleden hield, misschien leuk voor mensen om inspiratie op te doen:

Het eerste terrarium wat aan bod komt is gelijk het grootste en meest aparte terrarium (in mijn ogen). Het is ook het terrarium waar het allemaal mee begon. Het terrarium is door mijnzelf met wat hulp gebouwd. Het is gebouwd uit OSB platen en de ruiten zijn van plexiglas.

Het formaat van het terrarium is 2 meter breed bij 1 meter hoog en 1 meter diep. Met een uitsparing in de rechterbovenkant omdat het terrarium anders niet onder het schuine dak zou passen. IK heb gekozen een houten terrarium te bouwen omdat een glazen bak van een dergelijk formaat niet tot nauwelijks te maken valt. Daarbij isoleert hout nog is veel beter als glas en is het ook nog is veel steviger. Je kan er dus nog een terrarium opzetten.

Het terrarium wordt bewoond door mijn 3 Boa constrictor's ssp. Ik houd dit terrarium op temperatuur doormiddel van 2 persglas lampen van 80 en 120 wat. Deze lampen hangen in porselijne fittingen. Dit moet wel omdat plastike fittingen de hitte die zo'n lamp produceert niet aan kan. Een plasik fitting zou gaan smelten met alle nare gevolgen vandien.

Dit terrarium wordt best wel vochtig gehouden vanwege de dieren die erin zitten. OSB is van nature al licht water afstotend maar door de grove structuur die het heeft is het toch niet zo heel erg geschikt om tegen al te veel vocht te kunnen. Ik heb dan ook eerst alle naden van het terrarium goed afgekit met een waterafstotende silicone kit. Vervolgens heb ik de gehele binnenkant 3 maal geverfd met een donkere waterafstotende beits. Deze beits geeft naast een natuurlijk mooie bruine kleur ook nog eens een goede waterafstotende laag op de OSB plaat. Tot nu toe heb ik dan ook totaal geen last van vocht wat in het hout is getrokken of van hout wat op is gaan zetten door vochtophoping in het hout.

In dit terrarium zitten geen schuifruiten. Dit omdat ruiten van een dergelijk formaat vrij dik moeten zijn. Zeker omdat een Boa constrictor een behoorlijke kracht uit kan oefenen op je ruiten. Ik heb gekozen voor plexiglas deurtjes. Er zitten 2 deurtjes in van ongeveer 85 cm hoog en 65 cm breed. Elk deurtje zit aan de ene kant vast met 2 scharnieren en kan aan de andere kant afgesloten worden met 2 schuifsloten. Daarnaast zijn de deurtjes nog eens verstevigd met een houten profiel aan de rand van de deurtjes. Tot op heden is het dan ook nog geen Boa gelukt uit dit terrarium te ontsnappen. Deze deuren waren zelfs bestand tegen de kracht van een volwassen mannetjes leguaan die hier heel tijdelijk heeft ingezeten. Dus dat zit wel goed. Daarnaast isoleert plexiglas vele malen beter dan gewoon glas. Alleen is het nadeel van plexiglas dat het eerder krast als gewoon glas. Maar daar heb je bij slangen geen last van.

De verluchting bestaat uit een aantal geboorde gaten bovenin het terrarium. Verder zit er bovenop mijn terrarium heb ik gekozen om een strook van 35 cm diep en 140 cm breed te maken van plexi glas. Zo kan ik de dieren ook van bovenaf bekijken wat af en toe best handig is. Daarnaast ziet het er ook nog is erg origineel uit.

Wat direct opvalt in het terrarium zijn de wanden. Omdat dit mijn eerste terrrarium was heb ik echt enorm veel aandacht besteed aan het uiterlijk van het terrarium. De wanden zijn volledig bekleed met kunstplanten. Zowel bamboe als klimop zit stevig tegen de wanden aan geniet wat echt een enorm natuurlijke uitstraling geeft.

Ook zijn er 2 vrij grote plateau's in het terrarium aanwezig. 1 op een hoogte van ongeveer 45 cm en 1 op een hoogte van ongeveer 60 cm. Dit creŽrt enorm veel extra ruimte en mogelijkheden in je bak.

Naast deze 2 plateaus is de bak ingericht met een aantal stevige takken/ boomstronken en ligt er grove boomschors op de bodem.

 

Mijn terrarium "flat"

Deze terrariumstelling is gemaakt uit meubelpanelen. De bak diende eerst als groot leguanen verblijf. De originele maat s 180 cm hoog, 90 cm diep en 125 cm breed.

De bak is inmiddels opgedeeld in 3 aparte terrariums. Ieder terrarium is 125 cd breed 60 cm hoog en 90 cm diep. Ieder terrarium heeft 2 lichtpunten op de bak te verwarmen. De ruiten zijn van plexiglas. Het isoleert goed en de slangen kunnen het plexiglas ook niet beschadigen.

In de 2 bovenste bakken zit ook een plateu. Dit plateau is even breed als het terrarium zelf. En zo'n 45 cm diep. Dit levert veel extra ruimte voor de dieren op. Ook is het makkelijk met de inrichting en het creŽren van schuilmogelijkheden.

 

Overigge terraria en stellingen

Onderstaand heb ik wat foto's van terraria en stellingen die ik gebruik voor tijdelijke en permanente huisvesting van zowel jonge als volwassen dieren.

Allereerst een stelling met opkweek bakjes die ik voornamelijk gebruik voor jonge Boa constrictor's tot ongeveer een maand of 3-4 oud. De bakjes zijn 17 x 24 cm en 7.5 cm hoog. De bakjes worden verwarmd doormiddel van een warmtekabel die op 4.5 cm van de achterwand is ingefreesd zodat er achterin de bakjes een warmere plek en voorin een wat koelere plek ontstaat. Op de foto is het bodem materiaal "aubiose". Maar dit gebruik ik inmiddels niet meer vanwege schimmelvorming. Inmiddels gebruikt ik keukenpapier als ondergrond omdat dit erg makkelijk schoon te houden is.

Daaronder een stelling met bakken van 38 x 20 cm en 12.5 cm hoog. Deze bakken worden gebruikt voor iets grotere jonge boa's tijdelijk in te huisvesten en voor opgroeiende haakneuzen. De bakken worden verwarmd door een warmtekabel die 2 maal aan de achterkant onder de bakken doorloopt.

 

Onderstaande stelling bestaat uit bakken van 50 x 34 cm en 17 cm hoog. Deze bakken worden gebruikt voor het huisvesten van middelgrote boa's. Als bodemmateriaal maak ik gebruik van kranten om het makkelijk schoon te kunnen maken. De bakken worden verwarmd doormiddel van een warmtekabel die 2 maal onder de bakken doorloopt.

Onderstaande stelling bestaat uit bakjes van 16 x 10 cm en 5 cm hoog. Ze worden gebruikt voor de opkweek van jonge haakneuzen. Deze bakjes worden verwarmd doormiddel van een warmtekabel die er uiteraard maar 1 maal onderdoor loopt.

Onderstaande terrariumstelling wordt gebruikt voor het huisvesten van middelgrote boa's in de opgroei. Deze bakken zijn 70 x 50 cm en 23 cm hoog. De bakken worden verwarmd doormiddel van een warmtekabel in de hoek van de bak waar dan weer een tegel op ligt om de warmte gelijkmatig door de bak te verspreiden. Deze stellingen heb ik zo ook in de formaten 125 x 60 en 27 hoog en van 50 x 40 cm en 17 hoog. Dit vind ik tot nu toe een van de meest ideale manieren om boa's (en het kleinste formaat ook haakneuzen) individueel in te huisvesten. Het formaat van een curver maar met de inkijk en de controle van een terrarium. De verlichting bestaat uit 1 spaarlamp van 5 watt per bak. Dit geeft mede door de witte meubelpanelen waar de bakken van gemaakt zijn ontzettend veel licht.