Tupinambis rufescens & Tupinambis teguixin

Rode en zwarte teju

 

Rijk:                             Animalia (Dieren)

Stam:                           Chordata (Chordadieren)

Klasse:                        Reptilia (Reptielen)

Orde:                            Squamata (Schub reptielen)

Onderorde:                 Sauria/ Scincomorpha (hagedissen)

Familie:                        Teiidae (Teju achtigen en zweepstaarten)

Geslacht:                     Tupinambis       

Soort:                           Tupinambis rufescens/ Tupinambis teguixin

 

 

Dit zijn prachtige tropische varaan achtige hagedissen die een grootte kunnen bereiken van over de meter.

De zwarte teju of de Tupinambis teguixin komt voor in de noordoostelijke gebieden van Zuid-Amerika. En wordt ongheveer 1 meter tot 1.10 en blijft tamelijk slank. Zeker als je dit vergelijkt met de Argentijnse teju en de Rode teju (Tupinambis merianae en de Tupinambis rufescens).

De Rode teju of de Tupinambis rufescens wordt een stukje groter en vooral een stuk massiever als de zwarte teju. De Rode teju kan een lengte bereiken van 1.20 tot 1.40. De Rode teju komt voor in het noorden en westen van ArgentiniŽ en in delen van Bolivia en Paraguay.

Het terrarium en de verzorging

 De rode teju's kunnen de hoogste temperaturen verdragen van alle teju's. Een warme plek onder de spot van 43 tot zelfs 49 graden kunnen ze met gemak aan. Dit terwijl alle andere teju's aan een temperatuur onder de spot van zo'n 40 graden meer als genoeg hebben. De temperatuur op de koele plek in het terrarium moet voor alle teju's zo'n graad of 28 zijn.

Snachts mag de teperatuur zo'n graad of 5 - 7 zakken tot ongeveer 21- 23 graden.

In de natuur zonnen Teju's vaak en nemen veel uv stralingen van de zon tot zich. Dit bevordert de vitmaine D3 productie in het lichaam van de Teju. Het is dan ook sterk aan te bevelen een Teju in gevangenschap ook onder een zogenaamde UV lamp te zetten.

De luchtvochtigheid dient hoog te zijn. Dit wil zeggen 65 - 85 procent luchtvochtigheid overdag en 90- 100 procent voor snachts.

Het formaat van het terrarium dient vrij fors te zijn. Hoogte wordt wel gewaardeerd maar ze staan er niet echt om bekend fanatieke klimmers te zijn. Een groot bodemoppervlak is dan ook van het voornaamste belang. Jonge tot halfwas teju's zouden een minimum terrarium maat moeten hebben van 140 x 60 x 60 en een volwassen teju minimaal 2 meter breed 1 meter diep en 80 cm hoog. Maar hoe groter hoe beter. Zeker als je weet dat de meeste teju's echte wandelaars zijn en toch wel wat meters per dag afleggen.

De inrichting van de bak hoeft van de teju zelf niet veel bijzonders te zijn. Een teju neemt al genoegen met een schuilplek alleen. Als hij maar de ruimte heeft. Dit is voor een teju van het grootste belang. Maar het ook van de verzorger wil natuurlijk ook wat. Dus indien je je bak mooi in gaat richten zorg dan voor stevig en robuust materiaal. Maak zeker gaan al te hoge en zware stellages van boomstronken. Dit omdat teju's alles slopen en omver proberen te gooien. Wat grote boomstronken of flinke stukken hout is dan ook perfect om aan de behoefte van een teju te voldoen.

Een waterbak waar ze in hun geheel in kunnen baden is geen eerste vereiste. Dit zou echter wel zeer gewaardeerd worden en ze zullen er ook gretig gebruik van maken. Al zal het niet altijd meevallen een waterbak te vinden waar een volwassen teju zich in zijn geheel in kan baden.

Als bodem materiaal kan gebruik gemaakt worden van bijna alle soorten "houten" bodembedekkers. Bijvoorbeeld beukensnippers, bark en boomschors. Maar ook op kranten kunnen teju's heel makkerlijk gehouden worden. Dit heeft als grootste voordeel dat het terrarium makkerlijker schoon gehouden kan worden. Maar als grootste nadeel dat het totaal niet natuurlijk aandoet en minder mooi is als een natuurlijke bodembedekker.

Het voer van een teju bestaat voor ongeveer de helft uit fruit en vruchten en voor de andere helft uit dierlijk voedsel. Als dierlijk voedsel kan gebruikt worden: sprinkhanen, krekels, meelwormen, katten en honden voer, muizen en ratten. Geef absoluut geen dieet van enkel katten en hondenvoer. Dit omdat dit tot ernstige lever, huis en oog problemen kan leiden. Wissel het katten en hondenvoer dus af met al het overige dierlijke voer wat ze eten.  Wat groente en fruit betreft komt zo goed als alles in aanmerking. Van belang is alleen dat je het voerpatroon zo divers omogelijk houdt. Zo krijgen ze van alles wat ze nodig hebben voldoende binnen.

Hier mijn zwarte teju met een volwassen muis.

Het gedrag

Een teju is een zeer vermakelijk en interresant die om te houden en te verzorgen. Hij zal voor vele uren vermaak per dag zorgen voor de verzorger. Een teju is erg nieuwschierig en onderzoekend van gedrag en is dan ook regelmatig in beweging te zien.

Sommige teju's kunnen opmerkelijk tam worden. Vooral de Rode en de Argentijnse teju's staan hier bekend om. Sommige van deze teju's vinden het zelfs "fijn" en leuk om eruit gehaald te worden. Echter voor elke teju komt er een moment dat ook hij er genoeg van heeft. Dit is te herkennen aan een puffend geluid. Dit gaat dan ook vaak gepaard met een hoop gekronkel een een keel die wordt opgezet. Dit wordt soms gevolgd door wat flinke zwiepen met de staart en soms zelfs een krachtige beet.

Hieronde mijn rode teju die nieuwschierig een kijkje komt nemen

Mijn dieren

Ik heb een rode en een zwarte teju gehad. Ik heb ze op iets meer als halfwas formaat weggedaan. Dit omdat ik me meer wou gaan specialiseren is het houden van slangen. Maar ik blijf het echt 1 van de allermooiste en gaafste hagedissen vinden die er bestaan.

2 Prachtige exemplaren zijn het. Ik had ze samen in 1 terrarium zitten wat eigenlijk weinig/ geen problemen gaf. Alleen de rode was een stukje groter en was dan ook vaak de baas als het op eten aankwam.

De rode teju at bij mij vrijwel alles, van ratten en muizen tot aan andijvie en vruchten. De zwarte teju wou vaak niet veel weten van plantaardig voedsel. Deze at voornamelijk sprinkhanen, muizen en honden of kattenvoer.

De zwarte teju was vrij fel en totaal niet handtam (wat meestal het geval is bij deze soort). De rode teju was echter wel vrij eenvoudig aan te halen en mocht zo nu en dan ook een ronde buiten het terrarium rondlopen. Wat hij ook erg leuk vond. Maar zodra het op eten aankwam zagen ze alles wat ook maar enigzins voor ogen kwam aan voor eten. Of het nou je hand, voederpincet of de in het zelfde terrarium levende andere teju was, overal zetten ze de tanden in. Het is dan ook sterk af te raden deze dieren met de hand te voeren. Het kan nog zo vaak goed gaan maar vroeg of laat pakt hij je hand in plaats van de rat en dat is een verre van prettig gevoel.