Python reticulatus (Jampeanus)

Super dwarf Netpython

 

Ik Ben in het bezit van 3 koppels dwarf en super dwarf retic's.

Wat informatie over dwerg retic's in het algemeen:

De echte dwerg netpyhons vallen onder een eigen ondersoort. deze ondersoort is Python reticulatus jampeanus. Dit is dus een verzamelnaam van de tot nu toe erkende dwergsoorten die bekend zijn onder de netpythons, welteverstaan: Jampea, Kalaotoa en Kayuadi... deze ondersoortnaam hebben ze in 2002 gehad. Of de rest van de eilanden behorend tot de Sunda Island groep ook onder deze ondersoort valt is mij niet voor 100% bekend.

 

Dit zijn dieren afkomstig van  verschillende eilanden en worden allen niet veel groter dan een meter of 2.5 - 3, uitzondering is de Jampea waarvan de vrouwtjes de 4 meter toch wel kunnen halen. Uiterlijke kenmerken verschillen per eiland en ook nog is per individu. Over het algemeen heb je wel wat kenmerken waar je je aan vast kunt houden bij het herkennen van dwerg reptic's. Dwergen zijn vaak een stuk fijner getekend. Zeg maar een patroon met hele dunne lijnen. Ook zijn de kleuren van de meeste dwerg retic's niet echt spectaculair (vooral de dieren afkomstig van Kayuadi zijn erg donker). Maar het blijft over het algemeen vrij lastig om te zeggen hoe je zo'n dier herkend. Een duidelijk kenmerk waar je ze wel aan kunt herkennen is het formaat. Na ongeveer een jaar zal een normale netpython (van bijvoorbeeld Sumatra of Sulawesi) een lengte hebben die rond de 2 meter 50 - 3 meter ligt. De 3 bekende dwergvormen zijn na een jaar een stuk kleiner en zullen niet veel groter dan een meter zijn. 

 

Ook is er een vrij nieuwe dwergvorm, namelijk de Super dwarf, de herkomst van dit dier is tot op heden nog niet bekend bij reptielenhouders of importeurs. De mensen die deze dieren vangen willen de herkomst van deze dieren geheim houden om concurrentie te voorkomen. De herkomst van de superdwarf  zal waarschijnlijk in de buurt liggen van de Sunda Islands. Dit is een eilandengroep van betrekkelijk kleine eilanden ten zuidwesten van Sulawesi. Deze eilandengroep is tevens het leefgebied van de Jampea, Kalaotoa en Kayuadi.

De superdwarf bereikt een uiteindelijke lengte van zo’n meter of 2 en is dus absoluut de kleinste Netpython soort die tot op heden bekend is. En weegt bij het uitkomen uit het ei slechts een gram of 30

 

Voor meer info en foto's over lokaliteiten en ondersoorten van de Python reticulatus (Netpython) verwijs ik jullie door naar dit artikel in het informatie gedeelte van deze site.